jueves, 19 de enero de 2023

 Boas, científicas e científicos!

Na entrada de hoxe deixámosvos un sinxelo experimento co que comprobar a presenza de lípidos nos alimentos. Estades list@s? Tomade nota!


MATERIAIS

- frascos ou vasiños de vidro transparentes

- pipetas

- mostras de distintos alimentos

- alcohol

- auga

- utensilios de cociña: coitelos ou tesoiras, táboas de cortar, morteiro


PROCEDEMENTO

1. Machacar ou triturar os alimentos e botar unha pequena cantidade 

en cada frasquiño.


2. Cubrir con alcohol e remexer.





3. Deixar asentar a mestura e extraer o líquido para outro frasco 

coa axuda das pipetas.




4. Engadir auga. Se o líquido queda transparente, o alimento non ten graxa. 

Se, pola contra, se volve turbio, significa que hai graxa.



A CIENCIA DETRÁS DA COCIÑA


Os lípidos ou graxas non se disolven na auga, pero si no alcohol. 

Resultado coas mostras de magdalena, pepino e Cola-Cao

Cando mesturamos os alimentos co alcohol conseguimos extraer as posibles mostras de graxa que puidera haber en cada un. Así, ao engadir a auga, a verdade sae a flote, porque a graxa flota na auga e non se disolve.


Hoxe para nos despedir ímosvos agasallar coas tomas falsas de Vega e Brais😂






martes, 17 de enero de 2023

 Boas tardes, científicas e científicos!

Na entrada de hoxe compartiremos con vós a nosa primeira experiencia de CIENCIA NA COCIÑA. Trátase do proceso de elaboración da marmelada. Preparados/as? Comezamos!

INGREDIENTES E MATERIAIS

- 1kg de froitas ou hortalizas 

(Nós preparamos dúas versións: a de cabaza e cenoria e a de pera e mazá...Deliciosas😋)

- 1/2kg de azucre aproximadamente

(Nós usamos un pouco menos, 400g)

- O zume dun limón (para a de froitas) ou dunha laranxa (para a de hortalizas)

- frascos de vidro coas súas tapas

- batedor (se non vos gustan os grumiños)

- pota, coitelos e culler


ELABORACIÓN

1.  Lava, pela e corta as froitas ou hortalizas en pequenos anacos.





2. Mestura na pota a froita co azucre e o zume de limón ou laranxa e deixa macerar uns minutos. En canto, pon a ferver os frascos coas súas tapas para esterilizalos (15 minutos aprox.)



3. Pon a pota ao lume e deixa cocer ata que a froita ou as hortalizas queden brandiñas. Non te esquezas de remexer de cando en cando.




4. Se o desexas, tritura co batedor para que quede a textura homoxénea.





5. Envasa en quente e tapa. 





 A CIENCIA DETRÁS DA COCIÑA


PREGUNTA: 

Por que ten a marmelada esa textura espesiña tipo xel que non aparece na froita nin nos zumes?


RESPOSTA: 

A froita contén un tipo de glúcido coñecido coma pectina. Esta substancia funciona coma un axente xelificante que reacciona  coa calor da cocción, o azucre e o ácido do limón ou a laranxa.




XA ESTAMOS DE VOLTA...

Querid@s Crespocientífic@😃 Aquí estamos de volta para un novo curso cheo de experimentos e aventuras científicas! Este curso 2025-2026 empe...