sábado, 17 de febrero de 2024

 Ola de novo, crespocientífic@s!

Na entrada de hoxe ímosvos amosar a electrólise dunha disolución de sal. 

😰" A electro-que???"😰- preguntarédesvos. Electrólise! É o proceso no que conseguimos separar os elementos dun composto (por exemplo, a auga con sal) empregando a electricidade.

Imos necesitar:

- un vaso de vidro transparente

- un par de cables crocodilo (deses con pinzas nos extremos) Nós usamos un vermello para o positivo e un negro para o negativo.

- unha pila de petaca (das cadradas)

- dúas minas de grafito (das que veñen dentro dos lapis)


Antes de comezar, un pequeno apunte recordatorio de química básica. Lembrade que a auga está composta por moléculas de hidróxeno (H) e osíxeno (O); e o sal leva moléculas de sodio (Na) e cloro (Cl).

Listos! Comecemos!


PROCEDEMENTO

1. Preparamos no vaso de vidro a nosa solución de auga (H2O) con sal (NaCl).

2. Enganchamos os cables crocodilo nos polos da nosa batería: o vermello no positivo e o negro no negativo para que sexan facilmente identificables.

3. Os extremos libres dos cables enganchámolos con cadansúa mina de grafito.

4. Xa temos listo o circuito. Toca introducir as minas no vaso coa solución salina e observar o que acontece.


RESULTADO E EXPLICACIÓN

Observamos que se forman burbullas arredor das dúas minas de grafito. Pero, que son esas burbullas?

No caso da mina conectada co polo negativo (cátodo, cable negro), as burbullas que se forman son hidróxeno gasoso. É dicir, que estamos a romper a estrutura da auga!

Pola outra banda, as burbullas formadas arredor da mina conectada co polo positivo (ánodo, cable vermello) son de cloruro gasoso. É dicir, que se está a romper a estrutura do sal!

Va que é incrible!😎 Pois iso non é todo! Que pasa con líquido que queda no vaso? Pois iso xa non é auga con sal, senón algo ben distinto. As burbullas de hidróxeno dan lugar á formación de ions de hidróxido, mentres que as de cloro liberan ions de hipoclorito (lexivia) Nin se vos ocorra bebelo!🙈😅


domingo, 4 de febrero de 2024

 Que tal, crespocientífic@s?

Na entrada de hoxe ímosvos propoñer experimentar coa ciencia na cociña cunha sinxela actividade para determinar, de forma rudimentaria, o grao de acidez das substancias. A esta actividade gústanos chamala...

💫ZUME MÁXICO DE LOMBARDA💫

Imos necesitar:

INGREDIENTES

- 6 follas de col lombarda (desa morada que se bota na ensalada)

- 1 litro de auga

- vinagre ou zume de limón

- bicarbonato

MATERIAIS

- 2 vasos transparentes

- batedor eléctrico

- coador

- espremedor (se usades o limón)

- unha culler


PROCEDEMENTO

1. Partimos coas mans as follas de lombarda en anacos máis pequenos.




2. Botamos os anacos de lombarda no batedor e engadimos o litro de auga.



3. Batemos e pasamos a mestura polo coador para extraer o zume.






4. Botamos un pouco de zume en cada vaso; máis ou menos pola metade.



5. Agora toca observar como reacciona a lombarda coas substancias moi ácidas. engadimos nun dos vasos un pouco de vinagre ou un chorriño de zume de limón.





6. No outro vaso probaremos a reacción da lombarda con substancias alcalinas, é dicir, con moi pouca acidez. Para iso engadimos neste vaso unhas culleradiñas de bicarbonato.




EXPLICACIÓN

Os pigmentos que dan a cor morada á lombarda chámanse ANTOCIANINAS. Como xa saberedes, a cor morada ou violeta resulta da combinación do vermello co azul. 

Resulta que estes pigmentos, as antocianinas, son moi sensibles ao grao de acidez das distintas substancias coas que entran en contacto. Así, ao engadir no noso zume substancias moi acedas coma o limón ou o vinagre, este vólvese vermello. En cambio, ao mesturalo con substancias alcalinas coma o bicarbonato o zume tórnase azul.

Alucinante, verdade?



XA ESTAMOS DE VOLTA...

Querid@s Crespocientífic@😃 Aquí estamos de volta para un novo curso cheo de experimentos e aventuras científicas! Este curso 2025-2026 empe...