Boas tardes, científicas e científicos!
Na entrada de hoxe deixámosvos dúas sinxelísimas actividades que de seguro vos van encantar e que ides querer probar nas vosas casas: a proba do almidón e a cirstalización do azucre. Comecemos!
1. PROBA DO ALMIDÓN
Ingredientes e Materiais
- diferentes mostras de alimentos
- vasiños de vidro transparentes
- auga
- soulción iodada (Betadine ou similar)
- utensilios de cociña (coitelo, táboa de cortar e morteiro)
Procedemento
Antes de comezar explicamos aos nenos e nenas que era o almidón e como se emprega na cociña como ingrediente espesante. Unha vez postos en contexto, puxemos mans á obra.
1. PREPARAR AS MOSTRAS E FORMULAR AS NOSAS HIPÓTESES
Para preparar as mostras cortamos e/ou trituramos os distintos alimentos e vertemos cada un nun vasiño distinto cun pouco de auga.
2. ENGADIR A SOLUCIÓN IODADA E OBSERVAR OS RESULTADOS
Engadimos unhas pingas de Betadine ou solución iodada en cada frasquiño. Se a mostra se tingue dunha cor entre o azul escuro e o violeta, concluiremos o alimento contén almidón.
Resultados e Explicación
Tras o experimento concluimos que a maior parte das froitas e verduras non presentan almidón (agás excepcións coma o brócoli, a pataca, a cenoria ou o plátano). Outros alimentos coma o arroz, o pan e pasta si presentan moito almidón en tinguen as mostras enseguida.
Pero, por que se volven violetas??
As moléculas do almidón están compostas por unha substancia chamada amilosa. esta substancia presenta unha cor azulada, que ao xuntarse coas moléculas de iodo (vermellas) produce esa cor violeta.
A proba do almidón tamén é empregada para determinar o grao de maduración dos froitos: canto máis verdes, máis almidón conteñen. Isto é debido a que no proceso de maduración unha parte importante dese almidón queda transformado en azúcares.
2. CRISTALIZACIÓN DO AZUCRE. PIRULETAS
Ingredientes e Materiais
- 1 vaso de auga
- 3 ou 4 vasos de azucre
- Colorante alimentario
- Pauciños de xeado
- Pinzas da roupa
- Vasos e pratos
- Unha pota e unha culler
- Papel aluminio
Procedemento
1. PREPARAMOS O XAROPE
Quentamos na pota o vasiño de auga sen que che a ferver e imos engadindo pouco e pouco os vasiños de azucre ata que se disolvan. Cando observemos que a mestura non acepta máis azucre porque non se disolve, teremos listo o noso xarope.
2. MOLLAMOS OS PAUCIÑOS NO XAROPE E DEIXÁMOLOS A SECAR
Despois de mollar cada un dos pauciños na pota do xarope pómolos a secar enriba dun prato. Para que os pauciños non queden pegados ao prato colocarémolos de pé enriba do prato suxeitos por pinzas da roupa na súa base.
Antes de continuar co seguinte paso, comprobade que o xarope non arrefiara demasiado. Debe estar tibio, se arrefriou moito, póñedeo a quecer un pouco outra vez.
3. VOLCAMOS O XAROPE NOS VASIÑOS E ENGADIMOS O COLORANTE
4. METEMOS OS PAUCIÑOS NOS VASOS E CUBRIMOS CON PAPEL ALUMINIO
Os pauciños deben quedar en suspensión dentro dos vasos; é dicir, sen tocar o fondo. Axudádevos das pinzas da roupa para regularlle a altura a cada un.
Resultado e Explicación
O xarope que elaboramos ao quentar a auga co azucre é unha disolución sobresaturada, o que significa que contén máis azucre do que se pode disolver a temperatura ambiente (sen quecer).
A medida que o xarope enfría, o azucre vai abandonando a disolución para adherirse no pauciño previamente bañado no xarope, o que produce un “efecto chamada” para a formación dos cristais.
Mirade que chulo!