Moi boas, Crespocientífic@s!
Hoxe traemos unha actividade sobre as plantas con materiais moi sinxelos para que poidades levala a cabo nas vosas casas. Trátase da ...
CROMATOGRAFÍA DAS FOLLAS
De seguro que escoitastes algunha vez iso de que as plantas son verdes porque teñen clorofila. Pero, que pasa coas plantas que non teñen follas verdes? non teñen clorofila? E que é iso da clorofila?...🤔
Científic@s, hora de investigar!
Para levar a cabo este sinxelo experimento ides necesitar:
- Unha presada de espinacas
- Unhas follas de lombarda
- Alcohol etílico (do das feridas)
- Papel de filtro (nós usamos filtros de café)
- Outros materiais:
dous morteiros, funil, coador,
dous vasos de vidro, dous lapis e cinta adhesiva.
PROCEDEMENTO
1. Retiramos os rabiños das follas de espinaca e cortámolas en anaquiños. Facemos o mesmo coas follas de lombarda.
2. Introducimos os distintos anaquiños en cadanseu morteiro e machacamos con alcohol.
3. Coa axuda dun funil e un coador vertemos o líquido obtido en cadanseu vasiño.
4. A continuación, recortamos dúas tiras de papel de filtro. Deixaremos cada tira pendurando dun lapis cun anaquiño de cinta adhesiva.
5. Por último, colocamos cada lapis enriba dun vasiño de tal xeito que o extremo da tira de filtro quede mollado no líquido.
RESULTADO E EXPLICACIÓN
Unha vez que os distintos pigmentos suban pola tira de filtro, retiramos o lapis coa tira e deixámolo secar.
Velaquí os resultados:
ESPINACA
LOMBARDA
E agora a explicación. Pero comecemos polo principio: que é a clorofila?
A clorofila é a responsable de absorber a luz do sol e
transformala en enerxía para medrar. Esta substancia atópase no interior das
células vexetais.
Cando machacamos as follas co morteiro, estamos a romper as
estruturas celulares para liberar esa clorofila, que capturamos despois ao
engadir o alcohol.
Pero, que pasa coa lombarda?? Por que non vemos a clorofila na tira de filtro? Non fai a fotosíntese?
Tranquil@s! Ten unha explicación! Resulta que este tipo de col ten dous tipos de follas: as que botamos na ensalada (de cor morada) e as que medran arredor destas envolvéndoas. Adiviñades de cor son estas últimas? Efectivamente, esas follas que envolven a col son de cor verde! Así que, aí tedes a explicación: a planta da lombarda si que ten clorofila, pero non nas follas que lle botamos á ensalada😉