domingo, 20 de noviembre de 2022

Moi boas, científicas e científicos! 

Ao longo deste curso, o noso proxecto de Infantil e Primaria versará principalmente sobre cociña e medio ambiente.

Dado que o pasado mes de outubro se conmemorou o Día Mundial do Aforro Enerxético (21 de Outubro), a nosa primeira actividade do curso tratou sobre este tema.

Va que sería marabilloso poder ter unha 

neveira que funcione sen enchufes?? 

Ao prezo que está a luz...

Pois estades de sorte, porque nesta entrada ímosvos ensinar a fabricar a vosa!

A NEVEIRA DO DESERTO

MATERIAIS

- Dúas olas ou testos de arxila de tamaños diferentes

- Area

- Auga

- Un pano húmido

- As froitas e verduras que ti queiras gardar

- Tapóns de cortiza (soamente se usades testos furados no fondo)

PROCEDEMENTO

1. Botar unha "cama" de area duns 3 ou 4cm no fondo do testo máis grande. 

Os nenos e nenas de 1º e 2º de primaria recollen area do areeiro


Os pequenos e pequenas de infantil poñen a "cama" de
area no testo grande.


2. Colocar o testo máis pequeno dentro do maior e ir enchendo o espazo entre os dous con máis area. A medida que o enchedes, podédelo ir regando ou agardar ao final para botarlle a auga.


César A., Larissa e Daniela colocan o testo pequeno
antes de gardar os alimentos.


3. Colocar os alimentos dentro do testo pequeno e tapar cun pano húmido.




4. Xa está! Para conservar a temperatura fresca no interior da neveira debédela regar a diario con bastante auga e manter o pano de enriba humedecido.

Juana ocúpase de manter a neveira
fresquiña e ben regada.

Para comprobar a eficacia da nosa neveira colocamos ao lado desta un prato coa mesma cantidade de froita e verdura fóra da neveira. Escollemos peras e tomates. Logo dun mes, estes foron os resultados:

Fóra da neveira

Dentro da neveira😎

EXPLICACIÓN

MILAGRE!! Os alimentos consérvanse sen usar unha neveira convencional!

Semella un milagre, pero é ciencia! O que observamos aquí coñécese coma enfriamento evaporativo. A auga coa que empapamos a area evapórase facilmente cara o exterior grazas ás paredes porosas dos testos. Isto produce unha baixada da temperatura que favorece a conservación dos alimentos.




XA ESTAMOS DE VOLTA...

Querid@s Crespocientífic@😃 Aquí estamos de volta para un novo curso cheo de experimentos e aventuras científicas! Este curso 2025-2026 empe...